nedjelja, 12. kolovoza 2018.

NEVJEROVATNO UKUSAN, OSVJEŽAVAJUĆ I VEOMA POPULARAN TURSKI KOLAČ - TRILEĆE :D



Donosimo vam nevjerovatno ukusan i veoma popularan kolačić - TRILEĆE. Nije komplikovan za napraviti, a dobit ćete nevjerovatno osvježavajuć kolač u svome domu, kojeg mnogima vejrujte da neće biti dovoljno, kada ga jednom probaju. Nevjerovatan okus karamele, mlijeka...


Sastojci:

6 jaja
300 grama šećera
200 grama brašna
200 grama griza
prašak za pecivo
1 vanilija šećer
prstohvat soli

Zaljev:

500ml Hulala šlaga
1l mlijeka
150 grama mlijeka u prahu (po potrebi)

Priprema:

Razdvojiti bjelanjca i žumanca. Bjelanca čvrsto umutiti sa prstohvatom soli, pa dodavati vaniliju šećer i kristal šećer uz neprestano mućenje srednjom brzinom.

Kad se dobije čvrsti snijeg, dodavati jedno po jedno žumance.

Prašak za pecivo, brašno i griz, promiješati te mješajući žicom lagano umutiti sa već umućenim jajima.



Dobijenu smjesu izliti u četvrtasti pleh pokriven pek papirom, te peći na 220 C oko 30 minuta, odnosno dok tijesto lijepo ne porumeni.

Pečeno tijesto još toplo izvaditi i izvrnuti iz pleha na čistu suhu krpu, pa ga dobro izbockati štapićem za ražnjiće ili čačkalicom, mada može i viljuška, kako bi  tijesto upilo zaljevu.

Umlačiti mlijeko u velikoj šerpi i u njemu rastopiti mlijeko u prahu, pa u to dodati hladni hulala šlag i mlijeko i sve dobro izmiješati.

U dobivenu smjesu, potopiti već napravljenu i izbušenu koru.

Sipati oko pola litre dobijene tečnosti u pleh i pažljivo staviti još topli kolač u mlijeko, i izbockati ga i sa gornje strane a onda ostatkom mlijeka polako preliti cijeli kolač. Iako izgleda da je mnogo mlijeka, ne brinite se sve će kora upiti.

Za kraj je još premažite karamelom, pri čemu možete koristiti kupovni karamel, a možete ga i napraviti sami po receptu za domaći karamel.
Gotov kolač dobro ohladite, režite na kocke i uživajte.

kolač također možete ukrasiti vanilijom, kako bi izgledao još primamljivije, i naravno bio još ukusniji.

Karamel za kolač TRILEĆE, kao i već gotovo brašno za trileće, poznatije kao TRILEĆE MIX, možete kupiti po veoma pristupačnim cijenama na stranici, Sve za profesionalno slastičarstvo

Iskreno se nadamo da će vam se naš koačić svidjeti, te ćete ga veoma često imati u vašem domu uvijek spremnog :)))) Napravite ga već danas i uvjerite se u njegov nejveorvatno osvježavajući okus, koji jednostavno vas opija i traži još i jooooššš... :)))

Izvor: tortekolaci.com